Filosofin bakom yoga

Filosofin bakom yoga

Totalt finns det åtta stycken grenar inom yoga som fastställdes för över 2000 år sedan. Om du är intresserad av yoga behöver du därför ta reda på vilken gren som passar dig. Om du lyckas att hitta rätt gren för dig kommer du att få maximalt med fördelar samtidigt som du ökar chansen för att yogan ska bli något som du stegvis fortsätter att syssla med och dessutom blir bättre i. Givetvis vill du utforska yogan ut ett nutida perspektiv då detta är en förutsättning för att det ska passa in i din vardag. Ha i åtanke att 10 minuters yoga per dag än bättre än att inte göra yoga alls och även om du upplever att du inte har tid för träning kan du ofta hitta ett par minuter som blir över varje dag. Då du endast behöver använda dig av din egen kropp för ett pass är det dessutom enkelt att anpassa dagen så att du även har tid med yoga.

I Indien har aldrig de fysiska delarna av yogan varit det viktiga utan istället har man fokuserat på de mentala delarna. Det man bör känna till om yoga oavsett om man endast är intresserade av de fysiska delarna eller de mentala är att det finns fem stycken Yamas. Dessa är: Ahimsa – icke våld, Satya – att vara sann, Asteya – icke stjäla, Brahmacarya – avstå sinnlighet och Aparigraha – sakna begär. Asteya som betyder icke stjäla kan verka väldigt självklar först, men de fem yamas har oftare en djupare mening än vad man först tror och det handlar om uråldrig visdom. Idag handlar Asteya mer om att du inte ska stjäla onödig tid eller energi från andra människor.

Det finns dessutom fem stycken niyamas: Sauca – renlighet, Santocha – belåtenhet, Tapas – självdiciplin, Ishvara pranidhana – ödmjukhet och nyfikenhet, Dhyana – meditation och Samadi – självinsikt. Asanas är de fysiska positioner som du utför inom yoga. Pranayama är andningsövningar, pratyahara är sinneskontroll, dharana är koncentration, svadyaya står för daglig praktik och samadhi är självinsikt. Det är främst asanas, pranayama, pratyahara, dharana, samadhi och svadyaya som du kommer att syssla med i början när du lär dig yoga. Oftast blir man mer intresserad av filosofin bakom när man har utfört yoga ett tag och upplever att man märker förändringar i kropp och sinne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *