Hot yoga – rörelse i hetta

Hot yoga – rörelse i hetta

Yoga är ett helhetskoncept för både kropp och hjärna, där själva ordet ‘yoga’ faktiskt betyder ‘att föra samman’ på sanskrit. Hos oss i Sverige talar man dock främst om yoga som en form av träning och just den fysiska biten av yoga kallas för ‘Asana’. Idag har även yoga i värme blivit populärt – och nedanför ska vi beskriva hur hot yoga går till och dess för- och nackdelar!

Grunderna i hot yoga

Hot yoga blev ett populärt koncept under 1970-talet och är baserat på B.C. Ghosh skrifter. Den vanligaste typen av hot yoga är baserat på bikramyogan. Där utförs klassiska bikramövningar i ca 40 graders värme och 40 % luftfuktighet, för att simulera värmen i Indien – där yogan uppfanns. Ett vanligt pass med hot yoga varar i en och en halv timme och består av långsamma och långvariga rörelsemönster som främst anstränger de större muskelgrupperna. De höga temperaturerna i kombination med de ansträngande rörelserna gör att det blir väldigt svettigt. Och då yogan oftast utförs tillsammans med andra kan kroppsodör vara en oro, men då är det bara att investera i en bra deodorant – som exempelvis en Dolce Gabbana deo, som döljer svettlukten långvarigt och effektivt.

Fördelar med hot yoga

De främsta fördelarna med hot yoga är att den ökar fettförbränningen, stärker hjärtat och gör kroppen flexibel då musklerna mjukas upp i värmen. Du reducerar även stress genom att utföra yoga i höga temperaturer. De som lider av depression kan också med fördel utöva hot yoga, då den visat sig dämpa nedstämdhet. Många upplever också att deras hud blir bättre efter en period av hot yoga, vilket förmodligen beror på att kroppen svettas ut kemikalier som intagits via kost, eller föroreningar från luften som fastnat i porerna.

Nackdelar med hot yoga

De främsta nackdelarna med hot yoga är att den inte är för alla. De höga temperaturerna och de fysiska övningarna passar sig till exempel inte för gravida eller de med hjärtproblem. Även om hot yoga visat sig stärka det kardiovaskulära systemet, kan det alltså ha motsatt effekt för de som redan har ett svagt hjärta. Det är heller inte att rekommendera för dem som har problem med vätskebrist. Att tänka på innan ett hot yoga-pass är att dricka mycket vatten innan, under och efter passet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *