Vilken nytta gör yoga?

Vilken nytta gör yoga?

Alla vet att yoga är bra för din kropp och har goda hälsoeffekter oavsett ålder. Men vilka goda effekter har forskningen bevisat? Det har bekräftats att yoga som motionsform ger bättre psykiskt välmående, bättre sömn och mindre stress. Det innebär att de som praktiserar yoga faktiskt valt rätt. Däremot är forskningen relativt begränsad när det gäller hur yoga påverkar kroppen, trots miljoner av utövare.

Viktigt komplement

Yogaträning kan vara ett viktigt komplement till utövare av intensivsporter. Eftersom yoga till stor del är baserad på fysiska övningar som handlar om stillhet, stretchning, andning och ett lugnat sinne kommer dessa övningar att vara ett ovärderligt hjälpmedel för att balansera intensiteten från tuffa sporter. Yoga innehåller egentligen mycket mer än bara fysiska övningar och handlar även om riktlinjer för din livsstil samt reningstekniker. Trots olika yogastilar ingår alltid övningar som handlar om fokus på kropp, sinne och andning.

Olika stilar

De olika yogastilarna har olika fokus. En del stilar som exempelvis vinyasa, hatha, ashtanga och hotyoga fokuserar mer på balans och styrka medan yinyoga och restorative yoga koncentrerar sig på återhämtning. Det handlar om att släppa emotionella samt fysiska spänningar för att uppnå ett bättre välmående för kroppen. Det fina med yoga är att det är en mycket skonsam träningsform som du kan utöva även direkt efter det att du exempelvis satt in ett tandimplantat. Vi kan alla drabbas av problem med våra tänder, särskilt när vi blir lite äldre. Men det finns hjälp att få av Södertandläkarna som utför professionella tandimplantat i Södermalm, Stockholm. Ett bra tandimplantat i Södermalm innebär att saknade eller trasiga tänder ersätts med konstgjorda tänder via ett kirurgiskt ingrepp. Syftet med kirurgin är att fästa en titanskruv i käkbenet som förses med en fin och högkvalitativ tandkrona i porslin. De nya tänderna sitter permanent och kanske livet ut. Alla som jobbar hos Södertandläkarna har gedigen erfarenhet samt utbildning av tandimplantat. Södertandläkarna arbetar med Stockholms bästa tandtekniker som tillverkar tandkronor av högsta kvalitet.

Smärtlindring och hälsoeffekter

Den smärtlindrande yogabaserade träningen har visat lovande och bra resultat. Regelbunden träning kan bevisligen minska smärta samt förbättra funktionen i både nacke och ländrygg. Dessutom har yoga visat mycket positiva effekter för utövarens allmänna hälsa såsom stresshantering, balans, sömn och psykisk hälsa. Yogaträning har påvisat goda resultat gällande sänkning av hjärtfrekvens, blodtryck och andningshastighet men yogaträning kan även minska depression samt oro. För de som praktiserar yoga och genomgår klimakteriesymptom har forskning visat att träningen kan minska besvärliga fysiska symtom som exempelvis värmevallningar samt eventuella psykologiska symtom.

Kroniska sjukdomar

Yoga kan hjälpa personer som drabbats av kroniska sjukdomar som exempelvis cancer samt KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) och ger utövaren bättre möjlighet att kunna hantera symtom och förbättra sin livskvalitet. De yogabaserade övningarna skiljer sig från annan träning eftersom de fokuserar på att synkronisera rörelse och andning. Vissa övningar kan vara mer avancerade än andra men det fina med yoga är att det alltid finns övningar som alla kan utöva oavsett hur gammal, vig eller tränad du är. Yoga är till för alla och är en träningsform vars syfte är att ge din kropp och ditt sinne välmående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *