Kan yoga hjälpa mot artros?

Kan yoga hjälpa mot artros?

Yoga är en träningsform som har fått otroligt mycket uppmärksamhet de senaste åren. Förr var yogan inte så populär som den är idag och många misstolkade träningsformen. Antingen så trodde man att det bara gick ut på meditation eller så trodde man att det hade en koppling till det religiösa. Idag ser man annorlunda på yoga och både äldre och yngre utövar det på en daglig (eller åtminstone veckovis) basis.

Yoga har visat sig ha många positiva effekter på kroppen och har även kunnat bota ett flertal sjukdomar. Något som har blivit omtalat är yogans effektivitet när det kommer till att lindra eller helt bota artros. Den som lider av artros har det oftast väldigt jobbigt när det kommer till smärta och många söker ständigt efter nya lösningar och behandlingar. Det är t.ex. vanligt att lida av artros i ett knä, men även i andra leder i kroppen.

Yoga mot artros

En studie som gjordes visade att människor som lider av artros kan få hjälp med sin smärta genom att utöva yoga. Studien gick ut på att dela in personer i två olika grupper, alla lidandes av artros i sin vardag. Studien pågick under åtta veckor då ena gruppen fick utöva yoga. Resultatet visade att den fysiska hälsan var högre, samtidigt som smärtan hade minskat.

Orsaken till att yoga lämpar sig så bra för människor som lider av artros är för att träningsformen ger möjlighet att kombinera stresshantering, avslappning och fysisk aktivitet på en och samma gång. Inom yogan finns det även ett fokus på att hela tiden respektera de fysiska begränsningar som man har och dessa kan förändras och variera för varje dag som går.

Vad orsakar artros?

Det finns flera faktorer som kan vara bakomliggande och som kan ligga till grund för att människor drabbas av artros. Övervikt är ett exempel på en sådan faktor, men även muskelsvaghet, ogynnsam belastning, ledskador och ålder kan ligga till grund. Idag finns det ingen behandling som kan stoppa sjukdomsförloppet helt och hållet, men med hjälp av träning kan man minska symptomen och leva ett bättre liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *