Börja dagen med en solhälsning

Börja dagen med en solhälsning

En av yoga-traditionens mest klassiska övningar är den så kallade solhälsningen, eller Surya Namaskar som den kallas på sanskrit. Den består av tolv olika kroppspositioner, så kallade asanas, som görs i en bestämd sekvens och som ger hela din kropp en rejäl genomkörare. Det tar både tid och tålamod att bemästra solhälsningen men hälsofördelarna som kommer med den är ovärderliga.

Det som är så fantastiskt med solhälsningen är att den i princip kan göras var som helst och när som helst. Har du en yogamatta blir det ännu bättre och du kan göra övningarna i hemmet. Med en yogabag åt mattan kan du ta med dig den till skog eller strand, var du vill, och hälsa på solen på riktigt. Du kan hitta båda hos gorilla sports, samt många andra tillbehör och träningsredskap, inklusive fina yogakläder som gör träningen enklare.

Några minuter om dagen gör susen

Det finns olika varianter av solhälsningen men själva sekvensen brukar däremot vara densamma. Du kan antingen utföra de 12 positionerna i ett långsamt tempo eller ett snabbare, och hur många gånger du gör hälsningen beror på dina egna preferenser. Så lite som en “omgång” om dagen kan göra stor skillnad för din kropp och ditt sinne då muskler och leder mjukas upp, stärks och stretchas och du kommer uppleva en inre frid och tillfredställelse efteråt. Sekvensen är en paus mitt i vardagslivet och många upplever solhälsningen som både skön och energigivande.

När du gör solhälsningen ska du också andas på ett visst sätt. Den första asanan görs med en stor inandning och den andra med utandning och så vidare. Du kan också lära dig olika mantran för varje övning, vilket ger en mer meditativ aspekt åt sekvensen. Om du vill ha en vigare och starkare kropp i kombination med ett lugnare inre är solhälsningen verkligen något att rekommendera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *