Bikramyoga – den varma yogan
Bikramyoga är kanske inte så känt under sitt riktiga namn, men är en form av yoga som många känner till under smeknamnet värmeyoga. Bikramyoga utförs i 40 graders värme och med en luftfuktighet kring 40 procent. Det är svettigt och tungt eftersom yogasekvenserna är baserade på hathayoga, vilket är en yogaform som fokuserar på styrka och kraft. Så tänk ett ordentligt träningspass i indiskt klimat.
Bikram Chodhury
Bikramyogan utvecklades på 70-talet av yogaläraren Bikram Chodhury. Den innehåller 26 hathayogapositioner och passet görs exakt likadant varje gång. Det är 90 minuter långt och tanken med värmen och luftfuktigheten är att det ska efterlikna det indiska klimatet. Yogaformen kom till Sverige i början på 2000-talet och utövas i regel i salar speciellt anpassade för yogaformen.
Sveriges klimat är långt ifrån det indiska och det behövs värmepupar från exempelvis nibe för att få till de rätta förutsättningarna med värme och luftfuktighet. Men när salen är anpassad kommer svetten flöda och det är vanligt att ha med sig flera vattenflaskor och en handduk att ha på sin yogamatta för att inte glida.
Hur går det till?
Som redan nämnt görs bikramyoga exakt likadant varje gång. Passet är 90 minuter och genom att göra samma övningar varje gång är det lätt att se hur man utvecklas från pass till pass. Värmen ökar blodcirkulation och gör det lättare att komma djupare i sin stretch. Bikramyoga är framförallt ett fysiskt pass och har inte samma andliga fokus som många andra yogaformer. Det andliga ligger snarare i att vara närvarande och verkligen känna efter hur kroppen rör sig, följa med i varje rörelse och gå så djupt in i rörelsen som möjligt men under kontrollerade former.
Bikramyoga passar de flesta och är relativt skonsam för leder och muskler i och med värmen. Har man hjärtproblem eller högt blodtryck är det dock bra att vara försiktig.