Yoga och smärta
Du har säkert sett hur skickliga yogautövare intar till synes omöjliga positioner och förundrats över hur det går till. Tyvärr kanske det också fått dig att tveka om yoga är något för dig, då du kanske inte är särskilt stark eller vig. Vad många dock inte tänker på är att till och med den duktigaste yoga experten i världen också har varit nybörjare en gång i tiden och att denna form av fysisk och mental träning har en mångtusig tradition på nacken där allt är noga genomtänkt.
Ett av de stora “hindren” för många som aldrig tränat yoga förut är tanken på att överhuvudtaget kunna inta de många ställningarna, men faktum är att yogan har genialiska metoder för att en person ska överkomma stelhet och smärta. De här metoderna kan tas med i resten av livet, och många människor som lider av kronisk värk har funnit hjälp i detta indiska bruk.
Vad du behöver för att komma igång
Det krävs inte särskilt mycket för att träna yoga men det är viktigt att ha en bra yogamatta, till exempel från Evy Eir, där du också kan hämta inspiration och information, och kläder som tillåter att du lätt kan röra på dig. Yoga görs barfota så att den som tränar kan ha så bra kontroll och balans som möjligt. Andra tillbehör som du kanske vill skaffa dig så småningom är en kanna för att skölja näsan, ljus för meditation eller olika kuddar men det är en annan historia.
Tänk bort det onda
Det vanligaste sättet att hantera smärta på olika sätt är att försöka få bort den till varje pris. Att ta till smärtstillande medel, massage eller bara att försöka “tänka” bort det onda genom att distrahera sig med annat är både mänskligt och normalt, men inom yoga är det tvärtom som gäller. När en ny eller svår ställning intas kan det göra lite ont, och det är nu som en fantastisk gammal metod sätts in! Genom att istället undvika värken koncentrerar sig utövaren på den helt och hållet: var exakt den sitter, hur den känns, vilken färg den har, vad den liknar och så vidare. Precis som en dröm som den uppvaknade gör allt för komma ihåg börjar smärtan snart att glida iväg och hur mycket yogadeltagaren än försöker hålla kvar den är den snart borta. Det märkliga är att nästa gång som samma position intas gör det inte ont – det är som om hjärnan har glömt bort hur det känns.
Med värk menas här naturligtvis inte skarp eller svår smärta, som vid en skada eller något allvarligt hälsotillstånd, utan den normala känsla som infinner sig vid något ovant eller när en komplicerad kroppställning intas. Du bör helst göra detta med en erfaren yogainstruktör till en början, men snart kommer du att klara av det helt på egen hand.