Mental hälsa och Yoga

Mental hälsa och Yoga

Visst, vi vet alla de fysiska fördelarna med yoga, men vi är inte alls lika medvetna om de mentala fördelarna som man kan utvinna från yoga. Yoga leder till ökad flexibilitet och styrka, men dessa fysiska fördelar är bara toppen av isberget. Yoga har också några fantastiska, djupt rotade effekter på vår hjärna.

Träning i någon form är bra för oss – det är ganska grundläggande kunskap, eller hur? Träning ökar cirkulationen till hjärnan, minskar stress och får oss att må bra. Regelbunden träning kan också öka hjärnans tillväxt och reparation av hjärnceller.

Cardioträning frigör serotonin och dopamin i hjärnan. Serotonin minskar ångest och depression, medan dopamin förbättrar humöret och bidrar till den “sköna” känsla man kan uppleva efter ett träningspass. Nya studier visar att yogaträning kan ha lika fantastiska effekter på hjärnan. Det talas mycket om kropp och kropp-samband i yoga, och det samtalet stöds av verklig vetenskap. Om du har problem med stress, ångest eller någon annan form av mental ohälsa så kan du besöka ljungsjöberg för att få reda på mer om hur du kan gå tillväga för att förbättra ditt välmående.

Här är några mentala fördelar med yoga och hur de påverkar din hjärna:

Öka din intelligens

Studier har visat att en vanlig asana-övning kan öka sambandet mellan neurotransmittorn GABA och hjärnceller. Låga GABA-nivåer har kopplats till både ångest och depression. Dessutom, ju fler cellanslutningar hjärnan har desto bättre minne och kognitiv funktionalitet har du. Vilket betyder att yoga faktiskt kan öka din intelligens!

Ökad lycka, minskad stress

Din hjärna släpper ut alla typer av goda känslor efter en ”yoga sesh”. Vetenskapligt sett betyder det att nivåerna av GABA, dopamin och serotonin går upp. Detta innebär att du känner dig mer kreativ och pigg samtidigt som du kan uppleva mindre ångest och i slutet av dagen också uppleva det lättare att somna.

Många tror att det är en enorm fördel med yoga om du kämpar med psykisk sjukdom. Medan dina glada hjärnkemikalier ökar så minskar också kortisolnivåerna. Kortisol är ett hormon som är förknippat med stress och rädsla och minskar också storleken på hjärnans prefrontala cortex, som hanterar disciplin och självkontroll.

Smärtlindring

Yoga hjälper till att hålla kroppen stark, smidig och bättre kunna förhindra och återhämta sig från skador. En stor aspekt av yoga är meditation.

Regelbunden meditation har en effekt på parietalloben i hjärnan. Detta är det område av hjärnan som hanterar lemmens rörelse, förstå tal och smärta.

En studie 2011 visade att åtta veckor av en meditationsövning lyckades minska känsligheten för fysisk smärta. Meditation något som vi alla kan utföra, oavsett ålder och oavsett fysiskt tillstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *