Sömnyoga och andra lugna yogaformer

Sömnyoga och andra lugna yogaformer

Yoga är en uråldrig träningsform som kan utövas på många olika sätt. Det finns både yoga som kräver styrka och smidighet och yoga som enbart fokuserar på andning och lugna rörelser.

Idag finns det många yogastudior i de flesta svenska städer och yogan har även flyttat in på gymmen. Många upplever att yoga inte är något för dem eftersom de är för stela och svaga och om du känner så ska du leta reda på en yogastudio som erbjuder lugna former av yoga. Många yogastudior har en avkopplande och ombonad miljö där det finns möjlighet att dricka te eller kaffe och där du också kan få en egen kaffekopp med studions logga. Träningsstudior har insett fördelen att dela ut en kaffekopp med tryck och andra gratisprodukter till sina medlemmar för att sprida sin logga och för att skapa en positiv upplevelse hos deltagarna.

Yinyoga

De flesta förknippar yoga med solhälsningen och avancerade stretchpositioner men yoga handlar främst om andning och det finns yogaformer som är mycket lugna och inte kräver extrem rörlighet eller styrka. Yinyoga är en form av yoga som innebär att varje position hålls i flera minuter. Yogaställningarna är mycket enkla och sker liggandes eller sittandes vilket gör att kroppen kan uppnå en djup avslappning. Tack vare att varje position bibehålls under många minuter påverkar yinyogan bindväven och ligamenten. I yinyogan finns inget fokus på att hålla perfekta positioner utan istället skapar varje övning djup avslappning i kroppen. Yinyoga är extra bra för den som är orörlig och stel och har värk i rygg, nacke, höfter och andra delar av kroppen. Tack vare sin lugna metod kommer även den mest stressade och prestationsinriktade person att komma ner i varv och få ny energi av passet.

Restorative yoga – Sömnyoga

Återhämtningsyoga är ännu lugnare än yinyoga och under ett pass används kuddar och filtar för att deltagaren ska kunna sjunka in i ett sömnliknande tillstånd. Varje position varar i 10 till 20 minuter och kräver inte någon tidigare vana av yoga. Denna typ av lugna yogametod leder till ett stort välbefinnande och djup avslappningsgrad och ofta sitter den avslappnande effekten kvar i kroppen under flera timmar efter passet. Restorative yoga passar bra för den som är mycket stressad och kanske till och med har drabbats av utmattningssyndrom och inte tål intensiv träning längre. Den som har svårt att ta sig till en träningslokal eller har för svåra medicinska problem kan välja att utföra yogan på distans istället. Det finns också många yogaprogram på nätet med tydliga beskrivningar av övningarna.

Att kombinera lugn yoga med andra fysiska aktiviteter som löpning och tung styrketräning gör att stela muskler återhämtar sig och återfår sin smidighet vilket leder till att skaderisken från hård fysisk träning minskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *